Viljoilla vai ilman

Ilman viljoja vai viljojen kanssa?

Olemme kaikki erilaisia ja aineenvaihduntamme sekä ruuansulatuksemme toimivat eri tavoin. 80% immuniteetistamme ja 95% serotoniinituotannosta sijaitsee suolistossamme, joten terveys todella alkaa suolistosta! Et yksinkertaisesti voi olla terve, jos suolistosi ei ole terve. Viljat ja pavut ovat monille osa terveellistä ruokavaliota, mutta joidenkin kohdalla ne voivat lisätä kehon matala-asteista tulehdustilaa.

Jos ruuansulatuselimistösi ei pysty käsittelemään joitain ruoka-aineita kunnolla, alkavat ne kuormittaa kehoa ja haitata terveyttä. Usein kuormittava tekijä löytyy viljoista. Jos täysi viljattomuus tuntuu liian rajulta ajatukselta, voit toki sisällyttää ruokavalioosi maltillisesti viljoja.

Monet jotka kärsivät ruuansulatusvaivoista, tulehduksista, nivelkivuista, kilpirauhasongelmista tai autoimmuunisairauksista kokevat, että viljaton tai gluteeniton ruokavalio on heille hyödyllinen, koska se auttaa parantamaan ns. vuotavan suolen oireyhtymän. Kyseessä on oireyhtymä, joka aiheutuu suoliston seinämän vahingoittumisesta ja johtaa koko kehon matala-asteiseen tulehdustilaan.

On tärkeää, että saat selville, mikä aiheuttaa kehosi tulehdustilan ja opit työkaluja, joiden avulla voit vähentää tulehdusta ja palauttaa suoliston tasapainoa.

Jos haluat käyttää viljoja, valmista ne liotettuina tämän ohjeen mukaan:

  • 2,5 dl jyviä
  • 2 rkl happoa (esim. omenaviinietikkaa, sitruuna- tai limemehua)
  • 5 dl lämmintä vettä

Tee näin:

Laita ainekset kulhoon ja liota 7-24 tuntia. Liotuksen jälkeen huuhdo 2-3 kertaa vedellä. Keitä jyvät ohjeen mukaan.

Miksi tekisit näin:

Liottaminen pilkkoo viljojen fytiinihappoa, jota ihmisen ruuansulatus ei pysty käsittelemään ja joka häiritsee ravintoaineiden imeytymistä.

Miten valita viljat?

Itselle sopivan ruokavalio löytyy kokeilemalla. Voit teettä myös yliherkkyystestin, jos haluat selvittää, mitkä ruoka-aineet eivät sinulle sovi. 

Elimistömme reagoi viljoihin eri tavoin – jotkut ihmiset kukoistavat syödessään viljoja, kun taas toisilla viljat lietsovat kehon tulehdustilaa, turvottavat ja väsyttävät. Yleisesti O-veriryhmälle ei viljat sovi.

Jos haluat lisätä ruokavalioosi viljoja, huomioithan, että 1 dl kokojyviä on riittävä määrä! Itse suosin täysjyväriisin sijaan basmati- ja jasminriisiä, koska ne ovat suolistolle hellävaraisempiä. Lämmin suositus myös punaiselle ja mustalle riisille sekä villiriisille.

Tärkeää on valita viljat siten, että ne ovat:

  • 100% kokojyväviljoja. Ei mitään prosessoitua kuten pastaa, keksejä, kakkuja tai leipää. Ei edes täysjyväversioita. Vilja on jyvä ja kokojyvällä tarkoitetaan jyvän syömistä kokonaisena, alkuperäisessä muodossaan. Itse teen poikkeuksen riisin kohdalla, suosien basmati ja jasmin -riisiä. 

  • Gluteenittomia. Gluteeni ärsyttää suolistoa ja aiheuttaa pieniä haavaumia ohutsuolen seinämään. Osittain sulamattomat ruokapartikkelit (gluteeni) pääsevät näin vuotamaan suolesta elimistöön ja aiheuttamaan tulehdusta, mikä puolestaan aiheuttaa valtavan määrän terveysongelmia kuten painonnousua, nivelkipuja, lihaskipuja, päänsärkyä, aknea ja psoriasista. Huomioithan, että mikä tahansa kehon kiputila voi olla merkki tulehduksesta! Gluteenittomia viljoja ovat mm. riisi, quinoa, tattari ja hirssi.