Maapähkinä-raakasuklaabrowniet

Maapähkinä-raakasuklaabrowniet

  • 100 g raakasuklaata
  • 1 dl mantelijauhoa
  • 1 dl maapähkinävoita (luomu, sokeriton)
  • 1/2 dl kookossokeria tai vaahterasiirappia
  • 1/2 dl kookosöljyä, sulatettuna
  • 2 kananmunaa (tai vegaaninen vaihtoehto, kuten 2 rkl chia-siemeniä liotettuna 6 rkl vettä)
  • 1/2 tl vaniljauutetta
  • ripaus suolaa

halutessa: ripaus kanelia tai chiliä

Tee näin:

Sulata raakasuklaa ja kookosöljy yhdessä varovasti vesihauteessa. Sekoita mantelijauho, kookossokeri, maapähkinävoi, kananmunat (tai chia-siemenseos), vaniljauute ja suola isossa kulhossa tasaiseksi massaksi. Lisää sulatettu suklaa ja kookosöljy seokseen ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun pieneen vuokaan ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Paista 175 asteessa noin 15–20 minuuttia, kunnes brownien pinta on asettunut, mutta sisus on vielä pehmeä. Anna jäähtyä ennen leikkaamista, jotta saat mukavan kosteat ja pehmeät browniepalat.

Maapähkinävoi

  • 300 g suolattomia kuorittuja luomu maapähkinöitä
  • ¼ – ½ tl hienoa merisuolaa
  • 1-2 tl vaahterasiirappia tai hunajaa
  • 1-3 tl kookosöljyä 

Tee näin:

Esilämmitä uuni 180° C asteeseen. Lisää maapähkinät vuokaan tai reunalliselle uunipellille.

Paahda pähkinöitä 3 minuuttia, ravista pannua, sitten paahda toiset 3-5 minuuttia tai kunnes pähkinät ovat kevyesti ruskistuneita ja tuoksuvat pähkinäisiltä (varo, etteivät ne pala). Anna jäähtyä, kunnes voit käsitellä niitä.

Jos teet rapeaa maapähkinävoita, lisää 1/3 osaa paahdettuja pähkinöitä tehosekoittimeen ja surauta 6-8 kertaa tai kunnes saat pähkinärouhetta. Siirrä pähkinärouhe sivuun ja säästä myöhemmäksi. Jos teet sileää pähkinävoita, jätä tämä vaihe välistä.

Lisää loput paahdetut pähkinät tehosekoittimeen. Prosessoi 1 minuutti, sitten kaavi kulhon reunat lastalla. Prosessoi toiset 2-3 minuuttia, kunnes maapähkinävoi on kiiltävää ja sileää, tämä voi kestää hieman, ole kärsivällinen. Maapähkinät muuttuvat murumaisesta ja erittäin kuivasta jauheesta paakkuiseksi seokseksi ja lopulta sileäksi ja kiiltäväksi massaksi.

Lisää tarvittaessa öljyä, teelusikallinen kerralla. Kun seos on sileä ja samettinen, lisää suola ja vaahterasiirappi (tai hunaja), sitten prosessoi kunnes mausteet sekoittuu. Rapeaa maapähkinävoita varten sekoita lopuksi joukkoon pähkinärouhe.

Säilytä lasipurkissa jääkaapissa noin 3-4 viikkoa.

Vegaaninen maapähkinävoi: käytä makeuttajana vaahterasiirappia hunajan sijaan.

Vinkki! Voit käyttää myös kylmäpuristettua saksanpähkinäöljyä, avokadoöljyä tai rypäleensiemenöljyä.

Vinkki! Jos maapähkinävoi erottuu, sekoita lusikalla, kunnes se on taas hyvin sekoittunut.