Maapähkinä Brownie

Maapähkinä Brownie

  • 2,5 dl maapähkinävoita
  • 1,25 dl vaahterasiirappia
  • 1,5 tl vaniljauutetta
  • 1/4 tl sormisuolaa
  • 2,5 dl hienoa kaurajauhoa
  • 1,25 dl raakakaakaojauhetta

Karamellikerros:

  • 1,25 dl maapähkinävoita
  • 0,5 dl vaahterasiirappia
  • 1/2 tl vaniljaa
  • 3-4 rkl kasvimaitoa
  • 1/4 tl sormisuolaa
  • 2 – 2,5 dl maapähkinärouhetta (tai muuta pähkinärouhetta)

Kuorrutus:

  • 3,5 dl suklaahippuja
  • 1 tl kookosöljyä

Tee näin:

Vatkaa yhteen maapähkinävoi, vaahterasiirappi, vanilja ja suola brownie-taikinaa varten. Sekoita joukkoon kaurajauho ja raakakaakaojauhe. Painele seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (noin 20×20 cm).

Sekoita yhteen kaikki ainekset karamellikerrosta varten, paitsi maapähkinärouhe. Levitä karamelli ja pähkinärouhe brownie-kerroksen päälle.

Sulata suklaahiput ja kookosöljy. Levitä tasaisesti päällimmäiseksi kerrokseksi. Suklaakuorrutuksen voi jättää pois.

Laita jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi.

Käytä kuumassa vedessä lämmitettyä veistä leikkaamiseen, keinuttaen veistä edestakaisin, kunnes se sulaa suklaakerroksen läpi. Leikkaa paloiksi. Säilytä ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa korkeintaan kaksi viikkoa.

Maapähkinävoi

  • 300 g suolattomia kuorittuja luomu maapähkinöitä
  • ¼ – ½ tl hienoa merisuolaa
  • 1-2 tl vaahterasiirappia tai hunajaa
  • 1-3 tl kookosöljyä 

Tee näin:

Esilämmitä uuni 180° C asteeseen. Lisää maapähkinät vuokaan tai reunalliselle uunipellille.

Paahda pähkinöitä 3 minuuttia, ravista pannua, sitten paahda toiset 3-5 minuuttia tai kunnes pähkinät ovat kevyesti ruskistuneita ja tuoksuvat pähkinäisiltä (varo, etteivät ne pala). Anna jäähtyä, kunnes voit käsitellä niitä.

Jos teet rapeaa maapähkinävoita, lisää 1/3 osaa paahdettuja pähkinöitä tehosekoittimeen ja surauta 6-8 kertaa tai kunnes saat pähkinärouhetta. Siirrä pähkinärouhe sivuun ja säästä myöhemmäksi. Jos teet sileää pähkinävoita, jätä tämä vaihe välistä.

Lisää loput paahdetut pähkinät tehosekoittimeen. Prosessoi 1 minuutti, sitten kaavi kulhon reunat lastalla. Prosessoi toiset 2-3 minuuttia, kunnes maapähkinävoi on kiiltävää ja sileää, tämä voi kestää hieman, ole kärsivällinen. Maapähkinät muuttuvat murumaisesta ja erittäin kuivasta jauheesta paakkuiseksi seokseksi ja lopulta sileäksi ja kiiltäväksi massaksi.

Lisää tarvittaessa öljyä, teelusikallinen kerralla. Kun seos on sileä ja samettinen, lisää suola ja vaahterasiirappi (tai hunaja), sitten prosessoi kunnes mausteet sekoittuu. Rapeaa maapähkinävoita varten sekoita lopuksi joukkoon pähkinärouhe.

Säilytä lasipurkissa jääkaapissa noin 3-4 viikkoa.

Vegaaninen maapähkinävoi: käytä makeuttajana vaahterasiirappia hunajan sijaan.

Vinkki! Voit käyttää myös kylmäpuristettua saksanpähkinäöljyä, avokadoöljyä tai rypäleensiemenöljyä.

Vinkki! Jos maapähkinävoi erottuu, sekoita lusikalla, kunnes se on taas hyvin sekoittunut.