Monia mietityttää kalsiumin riittävä saanti maidottomassa ruokavaliossa. Etenkin vihreissä kasviksissa on kalsiumia runsaasti ja helposti imeytyvässä muodossa. Toinen äärimmäisen hyvä lähde on seesaminsiemenet.
Kasvikset ja hedelmät
Nokkonen, tuore 430-590 mg / 100 g
Basilika 250 mg / 100 g
Lehtikaali, tuore 240 mg / 100 g
Lehtikaali, paistettu 168,8 mg / 100 g
Keräkaali 38 mg / 100 g
Hapankaali 35,7 mg / 100 g
Parsakaali 30-50 mg / 100 g
Kukkakaali 28 mg / 100 g
Rukola 160 mg / 100 g
Tilli 70 Mg / 100 g
Lanttu 42 mg / 100 g
Varsiselleri 45 mg / 100 g
Ruusunmarjasose 98 mg / 100 g
Viikuna, kuivattu 162 mg / 100 g
Aprikoosi, kuivattu 98,3 mg / 100 g
Rusina 54 mg / 100 g
Luumu, kuivattu 67 mg / 100 g
Mustaherukka 72 mg / 100 g
Appelsiini, kuorittu 54 mg / 100 g
Kalsium ei tuhoudu kuumennettaessa eikä ole vesiliukoinen, joten kalsiumia sisältävät kasvikset ja muut tuotteet voi aivan hyvin kypsentää.
Pähkinät ja siemenet
Seesaminsiemen, kuorellinen 81,6 mg / 1 rkl
Seesaminsiemen, kuorittu 5 mg / 1 rkl
Tahini eli seesaminsiementahna (kuorimattomista siemenistä) 102 mg / 1 rkl
Hampunsiemen, kuorellinen 10,5 mg / 1 rkl
Hampunsiemen, kuorittu 5,9 mg / 1 rkl
Auringonkukansiemen, kuorittu 9,2 mg / 1 rkl
Kurpitsansiemen, kuorittu 6,6 mg / 1 rkl
Manteli 27,6 mg / 1 rkl
Saksanpähkinä 8,4 mg / 1 rkl
Hasselpähkinä 13,8 mg / 1 rkl
Pistaasipähkinä 9,9 mg / 1 rkl
Maapähkinä 7,8 mg / 1 rkl
Maapähkinävoi 11,7 mg / 1 rkl
Cashewpähkinä 4 mg / 1 rkl
Seesammaito
2 dl seesaminsiemeniä
8 dl vettä
1-2 rkl hunajaa
Ripaus suolaa
Tee näin:
Huuhtele seesaminsiemenet ensin muutaman kerran ja liota yön yli, tai vähintään kuusi tuntia.
Huuhtele liotetut siemenet, valuta lävikössä ja jätä hetkeksi päivänvaloon.
Laita siemenet tehosekoittimeen veden kanssa, vähitellen vettä lisäten. Anna sekoittua, kunnes seos on valkoista ja maitomaista.
Halutessasi valuta juoma siivilän tai harsokankaan lävitse kulhoon. Purista siemenmassa mahdollisimman kuivaksi.
Kaada maito takaisin tehosekoittimeen ja lisää hunaja, suola sekä maun mukaan esimerkiksi vaniljaa tai pari taatelia. Sekoita tasaiseksi.
Kaada maito lasipulloon ja säilytä jääkaapissa. Juoma säilyy hyvänä 3-5 päivää.
Itse en siivilöi massaa, vaan käytän sen sellaisenaan mm. smoothien pohjana.
Kiinteän massan voit lisätä dippeihin, peltileipään, murekkeisiin jne. Älä siis heitä sitä pois vaan käytä hyväksi muissa resepteissä mm. oivallisena kuidun lähteenä.
Käytämme evästeitä tarjotaksemme parempia palveluja. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.OkTietosuojaseloste